top of page

Oglje in les

ProQ Cocoshels briketi

ProQ Cocoshell Briquettes so najbolj ekonomična izbira pri low&slow načinu pečenja. Gorijo dlje in bolj vroče od običajnega oglja in so zelo primerni tudi za pripravo hrane na odprtem žaru, še posebno za  pečenje steakov in rib. ProQ Cocoshells briketi so 100% naravni, brez kemičnih in drugih dodatkov in zato brez lastnega vonja in okusa. Po izgorenju ostane manj pepela kot pri uporabi običajnega oglja. 10kg pakiranje ProQ Cocoshells briketov gori enako dolgo kot 20kg običajnega lesnega oglja, njihova proizvodnja pa je prijazna okolju in ima negativen ogljični odtis.

 • Čas gorenja do 3x daljši od običajnega oglja

 • Temperatura gorenja 2x višja, kot pri uporabi običajnega oglja

 • 100 % naravni proizvod

 • Brez vonja in okusa

 • 10 kg pakiranje

ProQ les za dimljenje

Na voljo so 3 izvedbe našega lesa za dimljnje. Lesni prah ProQ "Wood dust"za hladno dimljenje, lesni sekanci ProQ "Wood chips" za toplo dimljenje v krajših pekah in lesni kosi ProQ "Wood chunks" za daljše počasne peke. ProQ "Wood chips" so namenjeni za krajše peke, ker hitro oddajo veliko dima in okusa naprimer za perutničke ali piščančja prsa.  Primerni so tudi za uporabo na plinskih žarih skupaj s ProQ "Smoker box". 

 • 100% naravnen les pridobljen iz obnovljivih virov

 • Les je odbran posebej za dimljenje hrane

 • Vsebuje malo ali nič skorje

 • Vrste - jelša, jablana, bukev, češnja, hickory, javor, hrast in whiskey hrast

Z uporabo sekancev, kosov ali lesnih peletov lahko morda vsakdanji in povprečen kos mesa z žara spremenimo v poslastico, ob kateri bodo družina in prijatelji prosili za še. Velikokrat se sprašujemo ali ljudje lesu posvetijo dovolj pozornosti, ko ga izberejo za dimljenje hrane. Dim uporabljamo enako kot začimbo ali zelišče, da hrani dodamo in izboljšamo okus, zato so kompromisi slaba izbira. Verjetno starih ali pokvarjenih začimb na meso ne bi dajali in enako ravnajte z lesom. Kvaliteten les, namensko odbran in pripravljen za dimljenje lahko pomeni veliko razliko. Ko izbirate les sledite naslednjim priporočilom:

 • Skorja – če jo pustite na lesu, s katerim dimite v smokerju, bo le ta pustila grenek priokus. Ker je zunanja zaščita stebla lahko vsebuje smole, plesni, lišaje, žuželke in njihove iztrebke, vse to pa so nezaželene stvari za dimljenje hrane. 

 • Izvor – zelo je pomembno od kod prihaja les. Ravnajte okolju prijazno s tem, da izberete les vzgojen v trajnostnih nasadih. Velikokrat se zgodi, da slišimo od ljudi, kako les iščejo po mizarskih ali lesnih obratih. Medtem, ko je to precej cenejši vir lesa je treba razumeti, da je tak les lahko obdelan s kemikalijami in da je možno da vsebuje maziva uporabljena na žagi in drugih orodjih. Enako velja, če izbirate les, ki je požagan na vrtovih ali v gozdu. Če je uporabljena motorna žaga, to skoraj zagotovo pomeni, da je na lesu prisotno mazivo za verigo. Če želite les uporabiti za dimljenje, ga raje na kose razrežite z ročno žago in odstranite skorjo, čepav to pomeni več dela in porabljenega časa.  

 • Vrsta lesa – uporabljena  vrsta lesa pomeni veliko razliko v okusu. Pravilo "čez palec" pomeni, da les sadnih dreves daje blažji dim in les dreves z orehastimi plodovi bolj močnega. Preverite v našem vodiču za uporabo lesa. 

Za konec še to, ne bojte se preizkusiti različnih vrst lesa. Pri nas veliko uporabljamo češnjo in hrast za govedino kot lokalni vrsti, hickory za piščanca in svinjino "pulled pork", jablano za rebra in bukev za ribo. To je naša osebna izbira, vendar si zapomnite še to, da ko pričnete z mešanjem različnih vrst lesa za dimljenje lahko ustvarite nešteto različnih okusov.

Za informacije o naročilu ProQ briketov in lesa za dimljenje nas kontaktirajte na: info@proqsmokers.si

bottom of page